Geschiedenis

De onderneming begint zijn activiteiten in 1936.

Mr Léopold VERNIEST besluit het avontuur tegemoet te gaan en wil zijn eigen meester worden.

Hij start een atelier waar autoradiators worden gemaakt en hersteld en begint met de productie van koudewisselaars.

Wanneer de donkere jaren van de tweede wereldoorlog naderden was het leven erg hard, er waren weinig wagens en men sprak amper van koeltechniek, maar hij was de enige en unieke fabrikant in zijn soort in België.

Het dient te worden benadrukt dat alle wisselaars in die tijd gesoldeerd werden met tin. Mr L. VERNIEST innoveert echter door met zilver te solderen, wat hem onmiskenbare voordelen bood en meerdere klanten opleverde die zeer geïnteresseerd waren in deze nieuwe techniek.

Jammer genoeg komt het fameuze jaar 1939 waarin alle jonge en valide mannen opgetrommeld werden, en het land valt zo goed als stil. In deze periode draaide het om overleven, ieder voor zich.

Maar met het eind van het conflict komt ook de hoop terug: Mr VERNIEST beslist uit te breiden en koopt de oude zaak van zijn meester over en neemt zijn eerste werknemers aan.

Het werk wordt hervat, de reconstructie van het land zet zich langzaam maar zeker voort en heel wat nieuwe ondernemingen worden opgericht.

Zowel de automarkt als de koeltechniek winnen opnieuw aan interesse.

In 1950 begint zijn zoon Roger VERNIEST te werken in de onderneming.

In 1953 vestigt de onderneming zich in de Vijverstraat 107 te Etterbeek en neemt een hoge vlucht door verdeler voor General Motors te worden voor de verkoop van radiators, verwarmingen en onderdelen voor de automobielafdeling.

Op hetzelfde moment ontwikkelt de koeltechnische afdeling nieuwe producten zoals verdampers en condensers uit vertind rood koper, onder de merknaam FABRIRAF.

In 1959 breidt de koeltechnische afdeling zich uit door ook de verdeling van alle koeltechnisch materiaal van de firma's KUBA, FRASCOLD, EGELHOF voor zijn rekening te nemen.

De volgende jaren bevestigen de gestage groei van de zaken.

In 1970 wordt uiteindelijk de beslissing genomen zich van de automobielafdeling te ontdoen en zich vanaf dan te concentreren op de koeltechnische diensten.

In 1976 vervoegen de twee kleinzonen van Mr L. VERNIEST, Philippe en Patrick Verniest de rangen, alsook een technisch vertegenwoordiger voor het nederlandstalig gedeelte van het land. Drie generaties die samenwerken verzekeren een betere opvolging van de zaken en een betere aanpak, die in het voordeel van de klanten speelt.

In 1979 wordt FABRIRAF de firma L. VERNIEST & ZOON, onder welke naam ze tegenwoordig nog steeds gekend is.

De inzet van de tweede technisch vertegenwoordiger, Mr François DE BUSSCHER, in 1996, en dat voor het franstalig gedeelte van België alsook Luxemburg, laat onze naam ook buiten de landsgrenzen aan bekendheid winnen.

De verhuis in 1999 naar de zoning noord te Waver betekent een heel nieuw begin voor de firma, met ruimere, modernere en functionelere gebouwen, wat toelaat het steeds groeiende klantenbestand nog beter tegemoet te komen.

In 2001 treedt de echtgenote van Patrick, Mevr. Sainte Christine, dochter van een koeltechnieker,in dienst van de familie en beheert de administratie.

In 2008, bij het overlijden van Patrick Verniest, wordt zijn broer Philippe de enige met de nodige technische kennis sinds zovele jaren verzameld in het bedrijf, dit verplicht hem tot het aanwerven van gekwalificeerd personeel, om de firma blijvend te laten evolueren naar een betere service en steeds in de familiale geest die de NV Verniest karakteriseert, waaronder zijn zoon Frédéric, die de stock beheert.


Certificaten